Matta guide

Yogamatta guide
Det kan vara svårt att välja och speciellt dess första yogamatta. I det här inlägget ger vi dig en översikt som gör ditt val enklare.
Det är viktigt att välja rätt yogamatta och det är många faktorer som spelar in. Vilken typ av yoga utövar du? Behöver du transportera den till och från studion? Använder du yogahandduken ovanpå mattan för Hot yoga? Och slutligen, valet av din nya yogamatta är personligt vad gäller grepp, stil, färg osv.

Yogamattor varumärken
På goyogi.dk hittar du yogamattor och utrustning från tillverkarna Manduka, GOYOGI, Jade och Moonchild I vår butik säljer vi även yogamattor från lululemon. Vi har valet att sälja dessa yogamattor utifrån vår egen erfarenhet av användning, hållbarhet och hållbarhet. Det finns ett stort utbud av mattor från många olika tillverkare. Dessa yogamattor är resultatet av ett nära samarbete mellan professionella yogainstruktörer från hela världen och varje yogamatta har sina egna unika fördelar.

Vilket grepp är bäst för mig?
Det är viktigt att veta när du väljer din matta att det inte nödvändigtvis är samma typ av matta som är rätt för din vän, en tredje part som den är för dig. Det är väldigt olika hur vi var och en upplever vad det innebär att vara en matta med bra grepp, och rätt matta för just dina behov.

Om du är tveksam är du alltid välkommen att prova våra testmattor i butiken i Köpenhamn, eller kontakta oss.

Om du svettas mycket kan det vara en bra idé att satsa på en matta med öppna celler.

Typer av mattor
På goyogi.dk säljer vi yogamattor i två olika material. Antingen en naturgummimatta eller en yogamatta i PVC.

Naturgummi (öppna celler)
Yogamattorna i naturgummi har ett bra grepp redan från början och passar särskilt bra om du svettas lite under träningen. Om du svettas mycket kan du behöva en handduk ovanpå din yogamatta för att skydda mattan. Naturgummimattorna är gjorda av ett material med öppna celler som leder bort svett och fukt från ytan så att du inte glider på yogamattan. Å andra sidan har de inte lika lång livslängd som PVC-mattorna.

På goyogi.dk säljer vi yogamattor i naturgummi från:
Manduka eKOlite - Detta har dock stängda celler.
GOYOGI´s egna naturgummimattor med det vackra alignmenttrycket på.
Jade Harmony och Elite som har en sträv yta. (för dig som inte gillar de blanka ytorna)
B Mat som har en medelsträv yta. (för dig som inte gillar de blanka ytorna)

I GOYOGI-butiken i Köpenhamn hittar du även yogamattor i naturgummi från Lululemon.

PVC (stängda celler)
Dessa mattor har en greppyta med slutna celler. Stängda celler gör att svett och fukt ligger på ytan. Detta hjälper till att ge denna matta en lång hållbarhet. Mandukas PRO-mattor har till exempel livstidsgaranti. Pro Yoga-mattan rekommenderas för utövare som har torra eller endast lätt fuktiga händer och fötter under sin träning, dock kan den användas till Hot yoga med en handduk ovanpå som absorberar fukt/svett.
Du kan även använda Mandukas Grip Gel för Mandukas stängda cellmattor.

TPE (stängda celler)
Mandukas Foundation Series (Manduka x Yogamatta och Beginmattor) består av mattor av TPE, som är ett miljövänligt och allergivänligt material och är fritt från kemiska lösningsmedel och giftigt lim. Den är tillverkad av återvunnet, biologiskt nedbrytbart material. Tillverkad i en energieffektiv fabrik i Taiwan.

Resemattor
Älskar du också att resa och klarar dig inte utan träning när du är borta? Då kan våra resemattor vara något för dig. Vissa av våra yogamattor kan till och med vikas ihop så att de tar så lite plats som möjligt. Det finns olika tjocklekar på mattorna. Resemattor kan även användas ovanpå lånade mattor i studion eller gymmet.

Tjocklek
Tjockleken på mattan du ska välja avgör om du har speciella preferenser. Vanligtvis används 4-5 mm tjocklek. Har du t.ex. skador eller genomgått operationer eller behöver du av någon anledning extra tjocklek, du kan använda mattorna som är 6 mm, dock kan det för vissa göra lite av balansen mer utmanande, därför är valet upp till dig vad du lägger mest tonvikt på.

Yogamattor med bra stöd - eller för Hot yoga
Om det är viktigt för dig med optimalt stöd för dina leder rekommenderar vi våra Manduka PRO yogamattor. De är 6 mm tjocka och ger dig det ultimata stödet under ditt träningspass. Detta är också yogamattan känd som världens bästa yogamatta – omnämnd av yogainstruktörer världen över. Manduka PRO yogamattan finns i längderna 180 cm och 216 cm samt i många vackra färger. Denna yogamatta blir bara bättre och bättre med tiden och har livstidsgaranti.

Denna yogamatta är även perfekt för dig som utövar Hot yoga eller bikramyoga där du använder en handduk ovanpå din yogamatta. PVC-mattorna i PRO- och PROlite-serierna från Manduka är gjorda i ett material med slutna celler så att svett och fukt inte kan dra ner i yogamattan och den kommer därför inte att ta skada av den hårda behandlingen under en Hot yoga-klass.

Manduka PROlite

Manduka PROlite
Vill du ha en lättare yogamatta att använda i studion, hemma eller på resa är Manduka PROlite det naturliga valet. Det här är en lättare version av PRO-mattorna, lite smalare och tunnare och då väger den mindre än 2 kg. En mycket mångsidig yogamatta med samma livstidsgaranti och bra egenskaper som storebror.

Hur ytan bryts på Manduka PRO och PROLITE-mattor

Manduka Pro och ProLite-mattorna tar lite tid innan du kan bryta ytan på din matta. Vill du ha lite hjälp att bryta den snabbare kan du lägga den platt på golvet hemma, och gå över den dagligen under en period, OBS endast med bara tår eller strumpor på (Aldrig med skor på).
Den bättre rekommendationen för yogis som upplever halka när mattan är ny är att bryta in mattan genom kontinuerlig träning och använda en handduk för extra grepp. Överlag är PRO-serien designad för att få bättre grepp genom att öva på mattan, då mattan långsamt kommer att slitas och bryta in från yogins egna flöden. Du kan också använda Mandukas Grip Gel för ett starkare grepp.

Se alla våra yogamattor här